Zupa rybna

czyli co mi spontanicznie wyszło z tego co zostało po ceviche?

24
Czerwiec

40 min.
średni
poziom trudności: łatwe

Był słoneczny piątek. Cudowny, pachnący świeżością, uroczy i doskonały. Taki dzień, kiedy budzisz się i wszystko Cię cieszy. To, że jest rano, choć to nie jest takie oczywiste. To, że możesz gotować tak po prostu, nie do książki, nie do programu tylko tak dla siebie. To, że powietrze pachnie latem i to, że Anet zostawiła Ci na jakiś czas rower i możesz na niego wskoczyć kiedy Ci się tylko podoba. Po trzech latach pracy non stop, gonienia terminów i ścigania się sama ze sobą zaczynasz doceniać takie piątki, takie dni bez pośpiechu i tego, że coś musisz i to na już. Oczywiście nadal coś musisz, nadal na biurku piętrzą się nie do końca ogarnięte sprawy, ale już nie w takiej ilości, byś nie mógł pozwolić sobie na taki nieśpieszny ranek. Patrzysz na świat uśmiechniętymi oczami i cieszy Cię zapach czerwcowego piątku. Ja ogólnie coś mam z tym wąchaniem dnia, szczególnie poranków. Łykam wręcz powietrze jak oszalała, tak jakby ten zapach, to powietrze za chwilę miało się skończyć. Bo się skończy, przyjdzie jesień i zima, których nie lubię…choć i wtedy wącham poranki doszukując się w nich odrobiny tego, co mi daje czerwiec. To tak słowem wstępu…

Udało mi się na tym rowerowym wypadzie zdobyć 2 całe dorady, kawałek świeżego łososia, trochę warzyw i z przewietrzoną głową pełną planów wpadłam do domu. Powstała m.in. rybna fenomenalna, a niżej przepis na nią.

 

Składniki: (dla 4-6 osób)
  • 2 dorady
  • 200-300 g świeżego łososia
  • 200 g mrożonych kalmarów
  • 2 marchewki
  • 3 grube plastry selera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois (anchovies)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
Przepis:
  1. Doradę filetujemy, mięso używamy do innej potrawy a do zupy wykorzystujemy głowy i kręgosłupy.
  2. Wkładamy je do garnka, zalewamy ok. 2-3 l wody i wstawiamy na mały gaz.
  3. Do garnka dorzucamy 1 marchewkę, 3 plastry selera, listek laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek koperku.
  4. Gotujemy całość ok. 40 -50 minut, do czasu aż warzywa zmiękną a wywar nabierze charakterystycznego, rybnego smaku.
  5. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej anchovies, dorzucamy pokrojone w półplasterki marchewki i czosnek w plasterkach.
  6. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobniej i razem z koncentratem pomidorowym dorzucamy do marchewki.
  7. Jak pomidory zaczną się rozpadać dolewamy odcedzony przez sito wywar.
  8. Doprawiamy całość cukrem, solą, pieprzem gotujemy ok. 15-20 minut.
  9. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do pomidorowego bulionu, gotujemy ok. 15 minut.
  10. Jak warzywa zmiękną, wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę łososia, nie mieszamy, żeby nie uszkodzić delikatnej ryby.
  11. Po 2 minutach dorzucamy rozmrożone krążki kalmarów i po ok. 1 minucie wyłączamy gaz.
  12. Zupę podajemy posypaną koperkiem.
Smacznego!
Podobne przepisy:
Oceń przepis:
nie ma szans!da się zjeść, ale nie za darmoda się zrobić coś lepszegoda się zjeść, ale czegoś tu brakujecałkiem smacznesmaczne, choć moze być lepszebardzo smaczne, ale dodał(a)bym tu czegośbardzo smaczne, w sam raz na obiadpycha!absolutne mistrzostwo sztuki kulinarnej (Jeszcze nikt nie ocenił)
  • http://www.akademiamistrza.pl Kamil Madej

    Osobiście nie przepadam za zupami rybnymi ale jak tej skosztowałem to naprawdę zmieniłem zdanie i taki był cel :) Dzięki :)

reklama: Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisw Top blogi