Szynka w śliwce kalifornijskiej

czyli chcieliście to macie, taki prezent na zajączka.

31
Marzec

2,5 h
średni
poziom trudności: łatwe

Ok, przyznaję nie robię tak. Jak jest jakiś przepis w ABC gotowania to pojawia się później albo na stronie Kuchnia+ albo wysyłam do Was w prywatnych wiadomościach. Dziś muszę postąpić inaczej bo „oszaleliście” – co mnie cieszy strasznie i szalejcie tak dalej i zalewacie Maryś falą maili i zapytań na FB. Biorąc pod uwagę fakt, że ja non stop na jakiś zdjęciach i naprawdę wierzcie mi strasznie trudno się wtedy odpisuje na maile i wiadomości (poza tym ja nadal nie ma telefonu!!! tzn. mam, zastępczy z szybką, o której mój 3 letni syn mówi „oooo mamuś tu był pajączek, ale zostawił pajęczynę!” czytaj szybka popękana tak, że tylko ja jakimś cudem umiem zobaczyć kto dzowni).

Wracając do tematu.

Szynka jest rewelacyjna, śliwki kalifornijskie robią taką robotę, że głowa mała. Ale najistotniejsze w niej to marynata, w której szynunia się kąpie i później pilnowanie czasów pieczenia! Róbcie na święta, choć nie tylko, zamiast kupnych, napakowanych nie wiadomo czym wędlin, powinna znaleźć się w Waszej lodówce.

U mnie w tym roku będzie na 100% a drugą zrobię jeszcze inaczej, bo zamarzyły mi sie dwie różne, choć jeszcze nie wiem jak zrobię tą drugą. Nie wiem co znajdę w lodówce w piątek bo nie mam kiedy zrobić zakupów.

Wszystkiego dobrego na święta! Oglądajcie ABC gotowania i gotujcie ze mną!

Składniki: (6 osób)
  • ok. 1,5 kg kawałek szynki wieprzowej
  • 1 szklanka śliwki kalifornijskiej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 4 goździki zmielone
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Przepis:
  1. Zagotowujemy ok. 1 litra wody wraz z ziarnami ziela i listkami laurowymi.
  2. Rozpuszczamy 2 łyżki soli i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Wkładamy szynkę do zimnej solanki i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki.
  4. Co jakiś czas szynkę przewracamy w solance i ugniatamy, jakbyśmy wyrabiali ciasto drożdżowe.
  5. Śliwki kalifornijskie zalewamy wodą w garnuszku w takiej ilości, by całkowicie pokryła śliwki.
  6. Wstawiamy na gaz, dodajemy kardamon, goździki i ½ łyżeczki cytrynowego pieprzu.
  7. Zagotowujemy całość i podgrzewamy aż śliwki całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać.
  8. Odlewamy przez sitko część śliwkowej wody i odstawiamy pozostałą część dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
  9. Szynkę wyciągamy z solanki, wysuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem, solą i podlewamy wodą śliwkową.
  10. Wstawiamy nakrytą do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając wywarem ze śliwek.
  11. Po półgodzinie pieczenia pod przykryciem, ściągamy pokrywkę, smarujemy glazurą ze śliwek kalifornijskich i pieczemy kolejne 30 minut.
  12. Później podkręcamy temperaturę do 210 stopni, nakładamy ostatnia porcję glazury i pieczemy jeszcze 30 minut pilnując, aby szynka się nie spaliła.
  13. Aby mieć pewność, że szynka w środku się dopiekła można wbić w nią termometr, temperatura powinna być w granicach 72-78 stopni a z szynki nie powinien wyciekać sok.
  14. Odstawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut najlepiej pod przykryciem jeśli chcemy podać ją na ciepło.
  15. Jeśli chcemy podać ją jako wędlinę, po 20 minutach studzenia pod przykrywka należy ją odkryć, żeby odparowała i wystygła całkowicie.
Smacznego!
Podobne przepisy:
Oceń przepis:
nie ma szans!da się zjeść, ale nie za darmoda się zrobić coś lepszegoda się zjeść, ale czegoś tu brakujecałkiem smacznesmaczne, choć moze być lepszebardzo smaczne, ale dodał(a)bym tu czegośbardzo smaczne, w sam raz na obiadpycha!absolutne mistrzostwo sztuki kulinarnej (Jeszcze nikt nie ocenił)
  • WS

    a gdzie czosnek? przypuszczam że do zalewy (tylko czy w całości czy rozgnieciony?). kiedy pieczemy bez przykrycia? (o ile dobrze pamiętam to w programie tylko raz posmarowaną glazurą się piekło?)

reklama: Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisw Top blogi