Makaron z bobem, szparagami i …

czyli czyszczenie lodówki wynikiem czego powstaje jadalny śmietnik na talerzu.

4
Lipiec

15 minut
tanie
poziom trudności: latwe

Piszesz i myślisz o jedzeniu non stop, nawet jak śpisz bo przecież śnisz również o jedzeniu. I czasem jest tak, że w realu już na jedzenie patrzeć nie możesz, ale niestety częściej jest tak, że chodzisz wiecznie głodny a jeść a tym bardziej szykować sobie jedzenia nie masz kiedy. Coś o szewcu można by teraz … no ale czasem, przyparty do muru bo już żołądek przyklejony do pleców, odgłos dochodzący z brzucha zagłusza myśli no i biegniesz co sił do tej kuchni. A tam, w lodówce światło i pingwin, poza lodówką też nie wiele. I nagle myśl, zaraz, wczoraj był bób na kolację i całego nie wcisnęliśmy, została duża garść. O! szparagi? 4 sztuki…nie wiele, ale jest. Cukinii odkrojony kawałek po jakiś innym obiedzie. Salami – no tu pełen szał, jakieś cztery, mikroplastry. Czosnek – jest zawsze, na szczęście! Makaron, pewnie jakaś garstka, nawet lepiej szybciej się ugotuje. I tym sposobem, praktycznie bez niczego gotujesz obiad! Zadowolony z siebie bo raz: zjesz, dwa: wyczyścisz pingwinowi chatę, trzy: będzie pysznie!

Składniki: (dla 2 osób)
  • 1/4 opakowania bavette lub innego
  • 4 szparagi zielone
  • 4 plastry salami
  • 1/2 opakowania carpaccio z ośmiornicy (opcjonalnie)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała miseczka ugotowanego bobu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mały kawałek cukinii
  • świeży tymianek
  • 2 fileciki anchovies (anchois)
Przepis:
  1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. W tym czasie obieramy bób, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki szparagi, czosnek kroimy w plastry, cukinię na ćwiartki i plasterki a salami w paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na nią przekładamy anchovies i krótko smażymy.
  4. Dodajemy czosnek, salami, szparagi i podsmażamy krótko.
  5. Dorzucamy cukinię, tymianek i bób, smażymy kolejne 3-4 minuty.
  6. Ugotowany al dente makaron przekładamy na patelnię, dodajemy carpaccio z ośmiornicy, doprawiamy całość solą i pieprzem.
  7. Po 2 minutach danie gotowe.
Smacznego!
Oceń przepis:
nie ma szans!da się zjeść, ale nie za darmoda się zrobić coś lepszegoda się zjeść, ale czegoś tu brakujecałkiem smacznesmaczne, choć moze być lepszebardzo smaczne, ale dodał(a)bym tu czegośbardzo smaczne, w sam raz na obiadpycha!absolutne mistrzostwo sztuki kulinarnej (Jeszcze nikt nie ocenił)
  • http://codojedzenia.pl Malgorzata Haggu

    Fajny przepis na lato! Mój mrożony bób już mi się skończył ale za niedługo będzie świeży…

reklama: Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisw Top blogi