Łosoś w sosie sojowym z zielonym, marynowanym pieprzem

czyli Nasi grają a ja im kibicuję przy łososiu.

25
Czerwiec

15 minut + marynowanie
średni
poziom trudności: łatwe

Łososia kocham, szczególnie tego na surowo. Miałam taki czas, że co piątek musiał na stole być, wiem, wiem burżuazją zaleciało, ale nie jadłam od razu kilograma, choć pewnie bym wcisnęła. Tatar z łososia, sashimi, ceviche (choć to pewnie nie przystoi robić ceviche z różowej ryby, ale co zrobić jak mi smakuje) i inne tego typu wynalazki uwielbiam. Właściwie nie tylko z samego łososia, ogólnie ryby chyba najbardziej lubię surowe. Szkoda tylko, że w moim rybnym prócz pierwszorzędnego łososia i piekielnie drogich, choć świeżych krewetek i miliona odsłon dorsza nie mają do zaoferowania nic więcej. Gdzie są leszcze, sieje, liny, makrele (no czasem są, ale tylko wędzone) o labraksach, żabnicach nawet nie mówię. Nic to, zabieram porządny płat „łosia” ze skórą (zabija mnie różnica w cenie tego ze skórą i tego bez niej – minimum 10 zł droższy jest ten bez skóry, a przecież ściągnięcie jej to sekunda!) i wracam do domu, zrobię dziś łososia z minimalną ilością składników, za to genialnie pysznego!

Składniki: (dla 4 osób)
  • 500 g świeżego łososia
  • 3 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu
  • 6 plastrów świeżego imbiru + 2 łyżeczki startego
  • 1/2 szklanki dobrej jakości sosu sojowego
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo mielony
Przepis:
  1. Łososia pozbawiamy skóry i ości.
  2. Kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  3. Przekładamy do miski i dodajemy imbir w plastrach i starty na tarce
  4. 2 łyżeczki pieprzu marynowanego szatkujemy drobniej raz z pozostałymi, całymi kulkami dorzucamy do łososia.
  5. Doprawiamy lekko solą i pieprzem
  6. Zalewamy sosem sojowym, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 2 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Smacznego!
Podobne przepisy:
Oceń przepis:
nie ma szans!da się zjeść, ale nie za darmoda się zrobić coś lepszegoda się zjeść, ale czegoś tu brakujecałkiem smacznesmaczne, choć moze być lepszebardzo smaczne, ale dodał(a)bym tu czegośbardzo smaczne, w sam raz na obiadpycha!absolutne mistrzostwo sztuki kulinarnej (Jeszcze nikt nie ocenił)
reklama: Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisw Top blogi