Gotowanie w Dzień Dobry TVN

czyli udzielam się telewizyjnie tym razem weekendowo.

15
Październik

3 h
średni
poziom trudności: średni

Po raz któryś już moja stacja-matka tak ją sobie nazywam, bo od DDTVN zaczęła się moja telewizyjna przygoda, zaprosiła mnie do pogotowania w tle śniadaniowego programu. Lubię tam przychodzić, lubię tam gotować i lubić pewnie będę jeszcze długo. Śniadaniowe spotkania mają tę, jak dla mnie, zaletę, że są na żywo. Dają możliwość spontanicznego podejścia do tematu, bez reżyserowania, uczenia tekstów itp. A ja lubię takie „niereżyserowane” akcje, bo dają mi dużo swobody i luzu.  Nie bez przyczyny, ktoś mnie kiedyś nazwał „typ lajfowca”. Tym razem wyjątkowo, pierwszy raz gościłam weekendowo do tego sama miałam gościa w kuchni. Świetna, przemiła i wyluzowana Sylwia Juszczak Arnesen, strasznie mi przypomina moją ulubioną kuzynkę Asię, przez dołki w policzkach i duże poczuce humoru. Aktorka – uzdolniona nie tylko teatralnie i filmowo, jak się okazało w kuchni „daje radę” i mimo mych wielkich obaw jak w tak krótkim czasie ogarnąć 4 dania (sama sobie wymyśliłam menu, więc do nikogo nie mam pretensji, tylko do pędzącego czasu i pewnych uniedogodnień wynikających z tego, że jest to program dynamiczny i na żywo). Udało się! Sylwia dzielnie wykonywała wszystkie zlecone zadania, często z prędkością światła a i do wykonania nie miałam najmniejszych uwag. Przy okazji, sama stwierdziła, że mogła się czegoś poduczyć, bo sama nie gotuje zbyt często. To było naprawdę sympatyczne spotkanie i oby takich więcej. Trzymam kciuki Sylwia za serial „Alle sammen, sammen” i za Ciebie w innych projektach.

A co do menu jakie udało nam się pokazać:

Carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu – mój hicior, wymyślony w piątek przed niedzielnymi nagraniami – musicie spróbować, bo to niezywkle proste a baaardzo eleganckie i ciekawe w smaku danie.

Kaczka z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura – śliwki cudnie aromatyczne, korzenne podobnie jak kaczka. Przyprawiona dość mocno niezywkle intensywnymi przyprawami, które nie tłumią smaku kaczki a tworzą niezywkłą harmonię. Topinambur – „odobrożam” się na niego od jakiego czasu i nasza przyjaźń zaczyna nabierać na sile.

Pierożki z dynią i chorizzo – zrobiły furorę wśród ekipy! Niech to będzie rekomendacją dla nich, naprawdę pyszne. Pamiętajcie o użyciu mocno pikantnej kiełbasy, wtedy będzie najsmaczniej.

Na koniec nowość w moim repertuarze z lekka inspirowana przepisem z MojeWypieki – rzecz jasna, w końcu o słodkości chodzi. A że przecierałam w domu maliny a i korzennie eksperymentowałam powstał sernik z nutą gałki muszkatołowej (nie przesadźcie z jej ilością) i cynamonu z musem z malin. Mój Małyżonek z lekkim niedowieżaniem patrzył jak doprawiam masę serową wspomnianą gałką i cynamonem ale wspólnie uznaliśmy później, że efekt genialny. Czasem warto wyjść poza konwenanse i zaryzykować, do czego Was systematycznie namawiam.

Wszystkie przepisy na stronie DDTVN, nie będę ich tu kopiować, poza tym na stronie załączone są filmiki z naszych krótkich wejść – podglądajcie!

 

 

Oceń przepis:
nie ma szans!da się zjeść, ale nie za darmoda się zrobić coś lepszegoda się zjeść, ale czegoś tu brakujecałkiem smacznesmaczne, choć moze być lepszebardzo smaczne, ale dodał(a)bym tu czegośbardzo smaczne, w sam raz na obiadpycha!absolutne mistrzostwo sztuki kulinarnej (Jeszcze nikt nie ocenił)
reklama: Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisw Top blogi